VEGAN HOT CROSS BUNS (AKA EASTER SPEACIAL)



Rozhodla jsem se omezit veškeré živočišné produkty
Nenazvala bych se vegankou, za prvé proto, že bez živočišných produktů jsem teprve týden a za druhé proto, že veganství je není jen jakási cieta, cesta jakou se stravovat, ale jednoduše životní styl. 
A abych byla upřímná, nemyslím si, že jsem se do této fáze už dotala. 

O veganství si ale můžeme popovídat někdy příště, teď je na řadě dnešní recept. 

U nás se Velikonoce nikdy neslavili tím 'typickým českým' způsobem, ale i ppřesto jsme rádi pekli a vařáli velikonoční mňamky. 

Proto jsem dneska přišla s tradičním britským pečivem, hot cross buns.

HOT, protože jsou buchty nejlepší ještě teplé, nebo ohřáté.

CROSS, vyznačují ty křížky na vrchu, je to náboženský symbol - krucifix. 

BUNS, jednoduše přeloženo jako buchta. 

Ještě chci říct, že originální recept je v angličtině dohledatelný tady, ja ho maličkato poupravila.


Na 12 kousků budeme potřebovat

o    600g hladké mouky

o    60g cukru (třtinový / bílý, já dala ale javorový syrup a bylo to skvělé)

o    Jedno sušené droždí (okolo 10g)

o    Lžíce skořice

o    Troška muškátového oříšku

o    Pár kapek citrónové šťávy

o    300ml rostlinného mléka (já měla mandlové)

o    60g jablečného pyré / přesnídávky

o    40ml slunečnicový (či jakýkoliv jiný olej bez chuti)

o    125g sušeného ovoce (já dala jen rozinky)

Na vrch  

o    50g mouky

o    70ml vody

o    2 lžíce meruňkového, nebo jiného oranžového džemu, 2 lžíce vody

A teď tedy recept

1.     Do misky nasypejte mouku, cukr nebo syrup, droždí, skořici i muškátový oříšek a trochu citronu. 



2.     Mléko si dejte ohřát do mikrovlnky, až ho vyndáte zkontrolujte teplotu. Neměla by být vyšší než 40C, jinak by to zabilo kvasinky. Můžete to změřit buď teploměrem, nebo jednoduše prsem. Neměli byste teplotu v podstatě cítit, protože lidské tělo má průměrně 36C.

3.     Přimíchejte do mouky jablečné pyré a olej. Promíchejte. 

4.     Pak přilijte i mléko a těsto zadělejte v robotu nebo ručně.

5.     Nasypte tam rozinky či jiné ovoce a ještě chvíli hněťte.

6.     Udělejte z těsta koule, dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu odpočívat.

7.     Po hodině do těsta zabodněte pěst, čímž vytlačíte přebytečný vzdych a vyndejte si ho na vál. Tvarujte malé koule, jedna by měla mít okolo 100g a pokládejte vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. 

8.     Nechte ještě 30 minut kynout a mezitím roztopte troubu na 200C

9. Mezitím si ještě připravíme 'kříže.' Smíchejte mouku s vodou a míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří homogenní tekutina/těsto. To pak dejte do zdobítka s kulatou špičkou a vytvářejte kříže přes nakynuté koule.



10. Pečte 15 - 20 minut, mezitím si smíchejte marmeládu s dvěma lžícemi teplé vody. 

11. Po vytáhnutí počkejte 5 minut, pomažte buchty marmeládou a hned podávejte!

Dobrou chuť <3

Dejte vědět jak se vám recept podařil a jak vám chutnal. 
Můžete také přidat #healthymodevie

xxx J

PS: pár fotek jsem si vypůjčila z receptu, to proto že já sama nevěděla jak to bude chutnat a nefotila jsem. 
Odkaz tady

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky