VEGAN HOT CROSS BUNS (AKA EASTER SPEACIAL)
HOT, protože jsou buchty nejlepší ještě teplé, nebo ohřáté.
CROSS, vyznačují ty křížky na vrchu, je to náboženský symbol - krucifix.
BUNS, jednoduše přeloženo jako buchta.
Na 12 kousků budeme potřebovat
o
600g hladké mouky
o
60g cukru (třtinový / bílý, já dala ale javorový
syrup a bylo to skvělé)
o
Jedno sušené droždí (okolo 10g)
o
Lžíce skořice
o
Troška muškátového oříšku
o
Pár kapek citrónové šťávy
o
300ml rostlinného mléka (já měla mandlové)
o
60g jablečného pyré / přesnídávky
o
40ml slunečnicový (či jakýkoliv jiný olej
bez chuti)
o
125g sušeného ovoce (já dala jen rozinky)
Na vrch
o 50g mouky
o 70ml vody
o 2 lžíce meruňkového, nebo jiného oranžového džemu, 2 lžíce vody
A teď tedy recept
1. Do misky nasypejte mouku,
cukr nebo syrup, droždí, skořici i muškátový oříšek a trochu citronu.
2. Mléko si dejte ohřát do mikrovlnky, až ho vyndáte zkontrolujte teplotu. Neměla by být vyšší než 40C, jinak by to zabilo kvasinky. Můžete to změřit buď teploměrem, nebo jednoduše prsem. Neměli byste teplotu v podstatě cítit, protože lidské tělo má průměrně 36C.
3. Přimíchejte do mouky
jablečné pyré a olej. Promíchejte.
4. Pak přilijte i mléko a
těsto zadělejte v robotu nebo ručně.
5. Nasypte tam rozinky či
jiné ovoce a ještě chvíli hněťte.
6. Udělejte z těsta koule,
dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu odpočívat.
7. Po hodině do těsta
zabodněte pěst, čímž vytlačíte přebytečný vzdych a vyndejte si ho na vál.
Tvarujte malé koule, jedna by měla mít okolo 100g a pokládejte vedle sebe na
plech vyložený pečícím papírem.
8. Nechte ještě 30 minut
kynout a mezitím roztopte troubu na 200C.
9. Mezitím si ještě
připravíme 'kříže.' Smíchejte mouku s vodou a míchejte tak dlouho, dokud se
nevytvoří homogenní tekutina/těsto. To pak dejte do zdobítka s kulatou špičkou
a vytvářejte kříže přes nakynuté koule.
10. Pečte 15 - 20 minut,
mezitím si smíchejte marmeládu s dvěma lžícemi teplé vody.
11. Po vytáhnutí počkejte 5 minut, pomažte buchty marmeládou a hned podávejte!
Komentáře
Okomentovat