2 PUMPKIN RECIPES YOU HAVE TO TRY | FALL EDITION

 



Je 25. října, lichý den. To znamená že další post na blog je tu!

Rozhodla jsem se to takhle zase dělat, jako na jaře, protože mě to bavilo a přišlo mi, že aktovota byla mnohem vyšší. Tak doufám že budete spokojení!

Dneska ráno mě vzbudilo sluníčko. CHÁPETE TO???? SLUNÍČKO!! Já přece tak pozdě nevstávám, říkala jsem si. Podívala jsem se na mobil a zjistila, že je asi 7:15, což je krásnej čas, na to že je neděle. Moje první myšlenky byly, dneska bude krásně, to proto svítí sluníčko už tak brzo.

Krásně celý den je, což o to, jenže jsem přišla dolu a podívala jsem se na hodiny. Zjistila jsem, že ukzují jiný čas než telefon.

Samozřejmě že jsem věřila telefonu a došlo mi, že se asi šoupnul čas ale chápete že se posunul čas? Vždyť to se vždycky dělo těsně před vánocema, co to jeeeeeeee. Tak to bylo takový vystrčení z realoty.

No a aby toho nebylo málo, tak jsem po prvé od začátku karantény byla v obchodě, s mámou, nakoupit jídlo. Nikde jinde, ale víte že se venku musí nosit ROUŠKY??? Já jsem úplně mimo dění :DDD. No neva. 

To bylo jen takový uvedení do mého živůtka.

Myslím že je čas na to, se vrhnout na hlavní téma postu.

1. Pumpkin pie

Myslím, že pumpkin pie zná každý, ale upřímně, já v životě pekla dva. Jeden naprosto mega úžasnej, na který vám dám dneska recept a druhý veganský - ten je taky skvělej a je to dokonce napůl brownie! Link budete mít na konci postu!

Nejlepší (pravý americký) pumpkin pie na světě

Těsto

Tahle dávka je na dvě těsta, jedno použijte a druhé si zamrazte, uvidíte, že se vám bude hodit až se nečekaně ohlásí návštěva a vy nebude mít čím ji pohosti. Vyndáte těsto, nalijete tam marmeládu a bude!

  • 3 hrnky hladké mouky (můžete použít i špaldovou nebo jakoukoliv jinou)
  • 1 hrnek  másla pokojové teploty (nebo oleje)
  • špetka soli
  • 2-3 lžíce vody
  • Pokud chcete můžete přidat i trochu moučkového cukru ale není potřeba)

(hrnek má asi 250 - 300 ml)

  • Do mouky se solí dáme máslo a pomocí prstů vytvoříme drobenku
  • Přidáme studenou vodu a směs prohněteme natolik, aby vznikla nepravidelná koule
  • Díky nejskvělejší cat and cook jsem se naučila každý korpus na pie "frezážovat." Tady máte odkaz na její recept na těsto, kde je krásně vysvětlený postup frezáže.
  • Těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu zamrazíme na příště a s druhou budem pracovat.

Náplň

V této "náplni," nebo jak tomu říkat se požívá takzvaná pumpkin spice směs koření. Je docela obtížné ho sehnat, ale dá se snadno vyrobit doma. 
  • Lžíce skořice
  • čtvrt lžičky mletého zázvoru
  • půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • čtvrt lžičky hřebíčku
Doporučuju si koření udělat víc, na podzim se hodí skoro úplně všude!
  • Jednoduše všechna koření smíchejte v nějaké mističce a koření je na světě.

A teď ta náplň
  • 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré
  • 2 vejce
  • 2/3 hrnku třtinového cukru
  • 1 a 1/2 hrnku smetany
  • 2 lžíce kvalitního rumu/brandy/sherry
  • 2 lžíce/jeden sáček vanilkového cukru
  • lžička pumpkin spice koření
Na dýňové pyré najdete recepty všude, každopádně já s váma nasdílím dva. Budete potřebovat 1 hokaido dýni.

1)
  • dýni rokrojte, vydlabte semínka, oloupejte
  • troubu rozehřejte na 200 stupňů
  • na pečící papír položte dýni rozřízlou půlkou dolů
  • pečte asi 50 minut, do měkka
  • vyndejte, nechte vychladnout
  • dejte do mixéru a pořádně rozmixujte
  • přeceďte a vymačkejte přebytečnou vodu
  • a pyré je na světě!
2)
  • dýni rozkrojte na pů, odstraňte semínka
  • nakríjejte na malé kousky
  • dejte do kastrolu, přilejte trošku vody a na malém ohni duste do měkka (občas promíchněte)
  • dušenou dáni na síto - nechat přebytečnou vodu okapat
  • dýni do mixéru, rozmixovat
  • a pyré je taky na světě!
Tak teď už máte všechno potřebné vysvětlené a jdem na recept.
  • vejce mixujte s cukry do světlé pěny 
  • přimíchejte pyré, smetanu, brandy a všechno koření
  • těsto na pie rozválejte do velkého kruhu, pozor, bude se hodně trhat protože je hodně křehké, tak se nenervujte když to na poprvé nepůjde
  • nízkou formu vymažte máslem, těsto do ní přeneste a natlačte hezky do rohů, přebytečné okraje uřízněte
  • do formy na těsto nalijte dýňovou náplň, uhlaďte
  • pečte v troubě vyhřáté asi na 180 stupňů 15 minut, pak zmírněte na 150 stupňů a pečte dalších asi 20 - 30 minut
  • hotový je když do středu zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou
  • nechte vychladnout a podávejte se šlehačkou!


2. Dýňová polévka


Moje go to jídlo na podzim. Je to dobrý, rychlý a hezkýýýýýýý.

Co budem potřebovat?

  • 1 dýně hokaido
  • 2 střední cibule
  • 1 větší mrkev
  • hrst řapíkatého celeru
  • 70 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • lžička tymiánu
  • 1 balení smetany (30% a víc)
  • sůl, pepř
  • 750 ml zeleninového vývaru
Můžete použít i jinou dýni než hokaido, ale budete jí muset oloupat. Zatímco hokaido má skvělou vlastnost, že její slupka se loupat nemusí.

Polévku vařte i lehce podle intuice. Pokud vám bude připadat dostatečně tekutá bez smetany tak ji tam nelijte, nebo jen trochu. Já mám polévky radši hustší, takže smetanu servíruju vždycky vedle, ale do polévky jí moc neliju, maximálně malinko.
  • dýni vydlabejte, oloupejte a nakrájejte na kostky
  • cibuli, mrkev, celer nakrájejte na kousky
  • v hrnci rozehřejte dohromady máslo a olivový olej
  • až bude máslo s olejem horké, dejte smažit zeleninu i dáni
  • smažte na vyšším ohni, dokud se lehce nezbarví
  • přilijte vývar, tymián a osolte
  • vařte asi 30 minut, potom, pokud je zelenina již měkká, ji rozmixujte
  • ochutnejte, dosolte a dopepřete
  • pokud bude polévka moc hustá přilejte smetanu
  • nechte ještě pět minut vařit a můžete servírovat!


Tak teď tedy Dobrou chuť!

Doufám že se vám recepty líbily, pokud nějaký zkusíte nezapomeňte přidat #modeviej

xxx

Johanna

Komentáře

Oblíbené příspěvky